AİHM Kararları

CHOWDURY VE DİĞERLERİ / YUNANİSTAN

CHOWDURY VE DİĞERLERİ / YUNANİSTAN

Başvuru No: 21884/15
KARAR ÇEVİRİSİ

Anahtar kelimeler: İnsan hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kölelik yasağı, zorla çalıştırma yasağı

İlgili AİHS maddeleri: M.4: Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, M.4-1: Hiç kimse köle ya da kul durumunda tutulamaz, M.4-2: Hiç kimse zorla çalıştırılamaz ve zorunlu çalışmaya tabi tutulamaz.

Özet sunuş: AİHM’nin, Sözleşme m.4 kapsamında vermiş olduğu emsal kararlardan biridir. Mahkeme, sınır dışı edilmekten korkan kayıtsız göçmen işçilerin dezavantajlı durumlarından yararlanmak suretiyle insan ticareti yapıldığını, bu durum karşısında devletin insan ticareti konusunda sahip olduğu pozitif yükümlülüklerini (önleme, mağdurları koruma, etkin soruşturma ve sorumluları cezalandırma) yerine getirmediğini tespit etmiş, AİHS m.4/2 hükmünün ihlal edildiğine karar vermiştir.

AİHM karar çevirileri, Avrupa Komisyonu ‘Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı Türkiye Programı’ çerçevesinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu finansal desteğiyle yürüttüğümüz ‘İdari Gözetimde Haklar’ projemiz kapsamında yapılmaktadır. Göç ve iltica alanında çalışan hukukçular ve sivil toplum çalışanlarının ilgisine sunmaktan memnuniyet duyarız. 
Karar Çevirisini İndir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu