ADEN AHMED / MALTA
ADEN AHMED / MALTA
(Başvuru No: 55352/12)
KARAR ÇEVİRİSİ
Anahtar kelimeler: İnsan hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, alıkonulma koşullarının insani olmaması, alıkonulmanın meşru amaç gütmemesi, hukukiliği, alıkonulma işlemine karşı itiraz, itirazın etkililiği.
İlgili AİHS maddeleri: M.3: İşkence yasağı; M.5/1: Alıkoymanın hukukiliği; M.5/4: Alıkonulma işlemine karşı itirazın etkililiği.
Özet sunuş: AİHM’nin, Sözleşme m.3 kapsamında Malta aleyhinde vermiş olduğu (özellikle düzensiz göçmenlerin tutulma koşulları açısından) emsal kararlardan birisidir. AİHM ayrıca m.5’i de ihlal edildiğine karar vermiştir.
Mahkeme, başvurucunun 14.5 ay süren alıkonulmasının herhangi bir suç isnadına dayanmadığını, alıkonulma işleminin başvurucunun düzensiz göçmen olmasından kaynaklandığını, sorumlu Hükümet’e göre alıkonulmanın başvurucunun sınır dışı edilmesi işlemine yönelik olduğunu, başvurucunun alıkonulma koşullarının gayri insani olduğunu, başvurucunun alıkonulduğu yerlerin fiziki koşulları ile başvurucunun maruz bırakıldığı kötü beslenme koşulları nedeniyle başvurucunun çeşitli psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olduğunu, başvurucunun bu koşullar nedeniyle düşük yapmış olduğunu, netice olarak başvurucunun herhangi bir suç isnadına dayanmayan alıkonulma koşulları nedeniyle AİHS m.3’ün ihlal edildiğini tespit etmiştir.
Mahkeme ayrıca başvurucunun serbest bırakılmasından 1 yıl sonra dahi Malta’da bulunduğunun açık olması nedeniyle başvurucunun sınır dışı edilme amacıyla alıkonulduğuna yönelik Hükümet savunmasının meşru amaç gütmediğinin ortaya çıktığını belirterek, başvurucunun 14.5 ay süren alıkonulmasının hukuka aykırı olması nedeniyle AİHS m.5/1’in ihlal edildiğini belirtmiştir.
Son olarak Mahkeme, başvurucunun alıkonulmasına ve bunun devamına yönelik karara ve işlemlere karşı yaptığı kanun yolu ve itiraz başvurularının gerektiği hızlılıkta ele alınmamış olması nedeniyle AİHS m.5/4’ün ihlal edildiğini tespit etmiştir.
AİHM karar çevirileri, Avrupa Komisyonu ‘Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı Türkiye Programı’ çerçevesinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu finansal desteğiyle yürüttüğümüz ‘İdari Gözetimde Haklar’ projemiz kapsamında yapılmaktadır. Göç ve iltica alanında çalışan hukukçular ve sivil toplum çalışanlarının ilgisine sunmaktan memnuniyet duyarız.
Karar Çevirisini İndir