Faaliyetler

Mülteci-Der Haritalama Aktivitesi ve Toplantısı

Özellikle Avrupa’ya gitmek üzere İzmir’de bulunan göçmen ve mültecilerin 2015 yazından itibaren görünürlüklerinin artması ile beraber İzmir göç alanında daha da dikkat çeken bir yer haline geldi. Buna bağlı olarak İzmir’deki mülteciler ve onların sorunlarına yönelik araştırmalar ve çalışmalar yürüten dernek ve inisiyatif sayısı da arttı, var olan insan hakları ve insani yardım dernekleri de mültecileri gündemlerine dahil ettiler veya var olan çalışmalarını arttırdılar.

 

Mültecilerle Dayanışma Derneği, “Haritalama Aktivitesi”ni İzmir’de mülteciler ve mülteci hakları alanında çalışmalar yürüten özellikle yeni sivil toplum kuruluşları hakkında bilgi edinmek ve hâlihazırda sahip olduğu bilgileri güncellemek amacıyla başlattı. Bu aktivite Mülteci-Der gönüllüleri ve çalışanları tarafından gönüllülük esasına dayanarak gerçekleştirildi.  

 

Aktivitenin ilk aşamasında İzmir’de bulunan sivil toplum kuruluşlarından, inisiyatiflerden ve topluluklardan mültecilere yönelik servis sağlayanlarla birebir görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmeler esnasında kuruluşlara yönelik genel bilgilerin yanında mülteciler için sağlanan servisler konusunda ayrıntılı bilgi edinildi.

 

Bu görüşmeler esnasında bilgi paylaşımının genel bir ihtiyaç olduğu fark edilerek bu aktiviteye bir websitesi ekleme ve görüşülen kurumların katılacağı bir toplantı gerçekleştirme fikirleri ortaya çıktı. Kuruluşlar arası tanışıklığı artırmak adına 25 Mart 2016’da yarım günlük bir toplantı düzenlendi, toplantı süresince sivil toplum ve inisiyatif temsilcileri kendi faaliyetlerini tanıtma ve diğer kurum ve inisiyatiflerin faaliyetlerini öğrenme fırsatı buldular.

 

Bahsi geçen websitesi fikri ise multeci.info websayfası ile hayata geçti. İzmir’de göç alanında çalışan kuruluşlar ve mülteciler hedeflenerek hazırlandığı kadar bu alanda ve İzmir’de çalışan araştırmacılar için de bir kısa yol olarak düşünüldü. Temel amaç İzmir’deki mültecilere ve alanda faaliyet gösteren kişi ve kurulşulara bilgi kaynağı oluşturmaktır. Websayfası, İzmir şehir merkezi ve çevre ilçelerde bulunan kuruluşlar hakkında kısa bilgiler içermektedir.

 

Haritalama Aktivitesi kapsamında yaklaşık birçok kurumla görüşmeler yapılmış olsa da daha fazla sivil oluşumun İzmir’de insani yardım ve mülteci hakları faaliyet gösterdiğinin altını çizmek isteriz. Aynı şekilde, aktiviteye dâhil olan kuruluşlar sadece mültecilere yönelik çalışmalar yapan kurumlar değil, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye gelmesi ile beraber var olan faaliyetlerine mültecileri katan kuruluşları da içermektedir.

 

Yapılan çalışmanın herkes için faydalı olacağını umuyoruz.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu