Duyurular

Mülteciyi Deprem İki Kez Vurdu

Van depremiyle kerpiç evleri kullanılamaz hale gelen Afgan mülteciler, sığındıkları vakıf çalışanları bayram tatiline çıkınca yazlık bir çadıra 15 kişi sığınmak zorunda kaldı.

 

Arefe gecesi… Saat 23.00 suları. Van merkez, Hüsrev Paşa İlköğretim Okulu’nun bahçesi… İki çadır yan yana, Kızılay çadırı değil, bildiğiniz yazlık kamp çadırı. Dışarıdaki soğuk birkaç derece farkla içeride. Çadırın ortasında küçük bir elektrikli soba. Etrafında çoluk çocuk tam 15 kişi. Battaniyeleriyle ısınmaya çalışıyorlar. Onlar sayıları 2200’ü bulan ve depremle sokakta kalan Afgan mülteciler…

 

 

Mültecilerin bir kısmı depremin dördüncü günü sığındıkları Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) “Bayram’da çalışmayacağız, kalorifer yanmayacak yemek çıkmayacak” gerekçesiyle dışarıya çıkarıldı.
1.5 yıldır Van’da olduğunu anlatan 20 yaşındaki Abbas Samimi “Babam savaşta ölünce annem ve üç kardeşimle buraya kaçtık. 200 lira kiraya kerpiç bir evde kirada kalıyorduk. Ev çok kötü durumda. Üç gece parkta kaldık” diyor.

 

Herkes titriyor…

Herkes titriyor, iki yaşındaki iki çocuğun üzeri kat kat örtülmüş. Diğer 13 kişi de battaniyelerin altında titriyor. “Yiyecek var mı?’ sorusuna Abbas, yanlarındaki iki çuvalı gösteriyor: “İçlerinde ne var bilmiyoruz.” Şehri terk etmelerinin yasak olduğunu belirten Abdullah Tacik de yeni bir yer bulunmadan dışarı çıkarılmalarına isyan ediyor…

Radikal’ görüş almak için TEGV yöneticilerini aradı, ancak yöneticilerin telefonlarına ulaşılamadı.

18 dakikada iki deprem Van’da 23 Ekim pazar günü meydana gelen ve 604 kişinin ölümüne neden 7.2 büyüklüğündeki depremin üzerinden günler geçmesine rağmen artçı sartılar sürüyor. Yaklaşık 2 bin 600 sarsıntının meydana geldiği Van’da dün de merkez üssü Karagündüz Köyü olan iki deprem oldu. Van, 17.53’de 4.7, saat 18.11’de ise 4.3 büyüklüğünde iki depremle sallandı. Depremlerde köyde bulunan ağır hasarlı 2 bina yıkıldı.

 

Helin çorap bekliyor

Öte yandan depremzedelerin kaldığı Mevlana evlerini ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den çorap isteyen Helin Sarpkaya, gelen giden olmayınca dün de isteğini yineledi.

 

Haber Kaynağı: Radikal Gazetesi

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu