Vizeye karşı geri kabul anlaşması kaygı veriyor
Türkiye, vize muafiyeti karşılığında, Avrupa’ya giden üçüncü ülke vatandaşları için geri kabul anlaşması imzalayacak. Mülteci Hakları Koordinasyonu kaygılarını dile getirdi
|
AB ülkelerine yasa dışı yollarla giren üçüncü ülke vatandaşlarının iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması (GKA) Türkiye tarafından imzalanacak.
Anlaşmayı kaygı ve tepki ile karşıladığını dile getiren Mülteci Hakları Koordinasyonu konuya ilişkin basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor. Mülteci Derneği Başkanı avukat Taner Kılıç kaygılarını şu sözlerle dile getirdi: “Birçok insan Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşıyor, orada uluslararası insani koruma mekanizmalarına başvurmaya çalışıyor. Birçok ülkede bu başvurular kayda dahi alınmıyor. Yunanistan bunların en önemli örneği. Şimdiye kadar yapılan uygulamalara baktığımızda Avrupa’daki mülteci örgütlerinin hazırladığı raporlarda insan hakları aleyhine birçok örneği olduğunu görüyoruz. Bu anlaşma mülteci hukukunu tehdit eden bir anlaşmadır. Kaçak göçmen olarak nitelendirilen nüfusun tek bir başlık altında değerlendirilmesinin aslında uygun olmadığını, içinde sığınmacıların ve mültecilerin de olabileceğini, uluslararası koruma mekanizmalarından yararlanması gereken kişiler de olabileceğini söylüyoruz.”
AMAÇ GÖÇMENLERDEN KURTULMAK
Kılıç, anlaşmanın amacının Avrupa’nın düzensiz hareket eden göçmenlerden kurtulmak olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “Bunu yapabilmek için tabiri caizse ülkelere havuç uzatılıyor. Vize muafiyeti bunlardan birisi. Başka ülkelerde ticari anlaşmalarda vergi muafiyeti gibi havuçlar uzatıyor. Biz T.C. vatandaşı olarak, ‘Avrupa’ya vizesiz gideceğiz’ diye sevinirken bunun birçok Afrikalının ve Asyalının gözyaşları üzerine kurulacak bir sistem olduğunun farkında bile değiliz.”
Taraf Gazetesi, 5 Aralık 2013