Faaliyetler

Mülteci-Der 30 Kasım’da Yaşar Üniversitesi’ndeydi

‘Alıkonulan Mültecileri Anmada Daha Güçlü ve Etkili STK’lar’ isimli projemiz kapsamında 30 Kasım 2011 Çarşamba günü Yaşar Üniversitesi’ndeydik.

Bu kapsamda Türkiye’de ve dünyada mültecilerin durumu-Evden Uzakta başlıklı konferans; ilk olarak Derneğimiz adına benim yaptığım mülteci, sığınmacı, göçmen kavramlarının açıklanmasıyla ilgili sunum ile başladı. İkinci olarak BMMYK’dan Metin Çorabatır iltica ve göçün tarihinden ve Türkiye’nin iltica ve göç deneyimlerinden bahsetti. Son olarak Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Ceren Öztürk ise Türkiye’deki mültecilerin durumuna ilişkin bir konuşma yaptı ve 2007 yılında gözaltında öldürülen mülteci Festus Okey için hazırlanan kısa filmin gösterimi yapıldı. Festus Okey davasına ilişkin olarak son gelişme ve bilgileri de katılımcılarla Ceren Öztürk’ün paylaşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi.

Yöneltilen sorulardan bazıları; FestusOkey davasına, Yunanistan ve İtalya’daki mültecilerin durumuna ve mültecilik iddiasının kötüye kullanılması riskine ilişkindi. Sorular konunun daha iyi kavranması ve tartışılması bakımından önemliydi. Böylece çok kısaca olsa da AB’nin iltica politikasına ve geri göndermenin risklerine ilişkin konuşma fırsatı bulduk.

 

Bu gibi farkındalık çalışmalarının Mülteci-Der ve özellikle çalışma alanımız açısından faydalı ve önemli olduğunu düşünüyoruz, zira iltica ve göç konusu ülkemizde hala yeterince bilinmiyor. Pek çok insan bu konuda fikir sahibi değil, fikir sahibi olanlar ise doğru bilgilere sahip değil. Bu nedenle genel olarak sığınmacı ve mültecilere yönelik bir önyargı ve yanlış bilgilenme olduğunu söyleyebiliriz. Amacımız Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz bu konferansla olduğu gibi pek çok konferans, seminer, film gösterimi gibi etkinliklerle daha çok kişiye ulaşarak bu konuda farkındalığı artırmak. Bir kişi bile çok önemli diye düşünürken, kalabalık katılımlı organizasyonlarda yeni bilgileri paylaşmak ise çok daha keyifli oluyor hepimiz için.

Özellikle üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen bu etkinlikte bilgilerini tazelemek üzere katılım gösteren üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyor, sonraki etkinliklerimizde hep birlikte olmayı diliyoruz.

Cansu Akbaş
Mülteci-Der

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu